Wat en hoe in Packet radio

Als een mens altijd van die irriterende herrie van de packet moet aanhoren,  krijg je er wel eens genoeg van.

Dus na een verwoed anti-packeter te zijn geweest, werd ik een beetje te nieuwsgierig en heb mijn bak aan mijn pc geknoopt, want ja.... een mens wil toch wel eens weten wat nou toch is wat zo irriteert, en waarom iedereen daar nou zo gek van is.
Tevens wilde ik bereiken dat het packet een beetje gescheiden zou worden van de rest, zodat men niet meer zo' n last van elkaar heeft.
Men wilde bij mij in de buurt een bbs opzetten ergens midden tussen de kanalen, terwijl kanaal 40 nog vrij was, en de rest ook daarboven bezig was met packet.
Intussen kwam het iedereen gelukkig goed uit om een bbs te hebben op kanaal 40, zodat het packet gebeuren bij ons zich hoofdzakelijk op de hoogste kanalen afspeelt en de lagere kanalen onverpest blijven voor de normale bakkenisten, alhoewel ik eigenlijk nog niet meer normaal in de lucht ben geweest.

PAS OP PACKET IS NIET GEHEEL ONGEVAARLIJK !!!!!

Zou dat komen doordat het uitproberen van al die packetprogramma's zoveel tijd vreet, of heb ik nu ook al last van het packet-virus?

Toontjes

Wat is packet nu eigenlijk?
Om met computers tekst of files naar elkaar te kunnen sturen via de 27mc, heeft men packet bedacht.
Het werkt zo: om de eentjes en nulletjes van de computerdata hoorbaar te kunnen maken om ze zo te kunnen verzenden, maakt men van de eentjes en nulletjes toontjes:

Een: 1200 Hz
Nul:  2200Hz

Wat je nu hoort op de bak is een rij toontjes achter elkaar van 1200 en 2200 Hz.

Packet

Het heet packet omdat men, om het geheel een beetje foutloos te laten werken, de tekst of files opbreekt in stukjes genaamd "packets" ofwel in het Nederlands "paketjes".
Dit doet men om tussendoor te kunnen controleren of alles nog goed gaat.
Na het verzenden van het paketje, of een serie van paketjes ( frame ), stuurt de andere computer een bevestiging terug dat alles goed is aangekomen, of vraagt om het nog eens te sturen.

Het "connecten" wat men doet, ofwel verbinding maken met het andere station, is niks meer als een "sabm" paketje sturen naar die andere computer, waarna je een paketje terug krijgt met een bevestiging "ua" en die computer onthoud dat jij actief bent en nog wat wil zenden.

Call

Wat je ook voorbij ziet komen, zijn combinaties van cijfers en letters , meestal 6 .
Dit zijn de zogenaamde "call's" dit zijn namen die men aan zichzelf, en dus de computer geeft, zodat de computers elkaar uit elkaar kunnen houden.
Voorbeeld: EM1MHD (ik dus).
Meestal word de naam afgeleid van de woonplaats en bv de
eigennaam: Emmeloord, Mohammed
Als er reeds iemand is met die call, kan je bv een ander cijfer kiezen, in dit geval bv: EM2MHD.
Er zijn ook de NL-call's, welke nationaal zijn en welke bijgehouden, en aangevraagd kunnen worden bij NL2AAA.

Bbs

Wat ik al eerder genoemd heb, een bbs, is een computer die bijna altijd bereikbaar is en wordt gebruikt om elkaar berichtjes te sturen en om files op te slaan of van te kopieren.
Voorbeeld van een naam: EM1BBS.
Berichten stuur je met een bbs naar elkaar door een berichtje te schrijven met als adres de call van de persoon (of computer) waar hij voor is en dit te sturen zenden naar de bbs.
Als die andere persoon dan contact maakt met de bbs, kan hij daar dit berichtje ophalen.

Apparatuur

Wat heb ik nu eigenlijk nodig om mee te kunnen doen, of mee te kunnen luisteren?
Allereerst heb je natuurlijk een bak en een computer nodig.
Daarnaast een modem wat geschikt is voor packet.

- Wat veel gebruikt wordt, is een zogenaamd "baycom" modem, dit is een kleine schakeling, die je aan je com-poort hangt, en die geen externe spanning nodig heeft.
Deze "baycom" is het meest simpele modem wat er is, en heeft speciale software nodig om te kunnen werken.

- Daarnaast is er een veredelde uitvoering van de baycom, ofwel de RMD1200 van Alan, welke een paar ledjes heeft zodat je kunt zien wat hij aan het doen is, en dit modem is beter aangepast aan de com-poort en stabieler in ontvangst. Het nadeel is, dat deze een externe voeding nodig heeft, gelukkig van een meestal voorhanden 12V.Wel heb je hier de speciale baycom-software nodig.

- Dan hebben we nog de tnc.
Dit is grof gezegd, een intelligente baycom. Men heeft een Z80 microprocessor gecombineerd met een baycomschakeling.
Het voordeel hier is, dat de speciale software die nodig was voor de baycom, nu in de tnc zit, ook wel de "firmware" genoemd.
De tnc kan je ook alleen aan laten staan (afhankelijk welke firmware er in zit) met de bak, zonder computer, en kunnen mensen berichtjes achterlaten in het geheugen van de tnc.

Software  (links naar software)

Drivers

Allereerst zijn er de zogenaamde "baycomdrivers", ofwel de speciale software die men nodig heeft om een baycom-achtig modem te laten werken, zo' n programma wordt opgestart, en blijft dan actief in het geheugen, op de achtergrond.
Als je dan een packetprogramma opstart, denkt dit, dat het tegen een tnc aan het praten is.
Voorbeelden van deze drivers:

        L2
        TFX
        TFPCX210
        TFX28
        SER12    (Flexnet)

Hiervan zijn de tfx28 en de ser12 de meest recente, waarbij de ser12 van Flexnet een apert geval is en speciaal voor Flexnet gemaakt is. Tfx28 bestaat uit meerdere drivers, waarvan de tfx_uart de driver is speciaal voor baycom.
Hiernaast bestaan er nog drivers om een soundcard of een dsp-bourd te gebruiken, Flexnet software is meestal te vinden compleet met alles wat je nodig hebt, het is echter wel even doorbijten op de documentatie voor je er uit bent.

Terminal

Het programma wat men gebruikt om alles zichtbaar te maken en tekst te kunnen typen en versturen, noemt men meestal een packet-terminal-programma.
Voorbeelden hiervan zijn:

        SP
        GP
        Visualpacket
        Packetgt
        Paket
        Winpack
        PR4WIN
        TSTHOST
        FBB
        BCT

Zoals je ziet is het reeds een aardige lijst, en dit is slechts een deel van wat er bestaat.

Internet

Veel programma' s zijn op het internet te vinden.
Hier enkele adressen voor de gelukkigen die daar bij kunnen:
    ftp://ftp.funet.fi/pub/ham/packet/
    http://www.afthd.tu-darmstadt.de/~flexnet/  (Flexnet, goed lezen!)

Mohammed
1GT107